Eftermonteringslösningar för LJU-kontroller och tredjepartskontroller
Mobila styr- och reglersystem
Det finns olika typer av eftermonteringssituationer. Det övergripande kontrollsystemet är ett centralt ämne att utvärdera. Startpunkten är dock vanligtvis på samma nivå som den mobila kontrollen på fordonet. Den första frågan är vad som behöver en eftermontering och hur den ska genomföras. Ska det vara en eftermontering i ett steg, en partiell eller gradvis eftermontering, eller bara ersättning för trasiga komponenter?
Den första viktiga frågan, vilken typ av mobilstyrning finns på plats och vad gör den?
TRIAC Controls 83x/84x är ett typiskt exempel på en eftermonteringsprodukt. Den installerade basen av system med TRIAC-kontroller är fortfarande betydande. Många av de ursprungliga tillverkarna är inte längre verksamma eller har upphört med sina produktlinjer. Våra TRIAC-kontroller tillåter eftermontering av våra tidigare TRIAC:er och de kan ersätta de flesta TRIAC:er av annat ursprung. En positiv bieffekt är konstruktionen utifrån de komponenter som finns tillgängliga idag, vilket gör att livscykeln förlängs avsevärt. Grunden för fortsättning av installerade system för hantering av material ges, tillgången på än reservdelar är uppdaterad.
Våra LJU mobila styrsystem 87x/88x och 89x ligger till grund för eftermontering av tidigare LJU mobila styrsystem, dvs. serie 6. All funktionalitet som tillhandahålls av dessa serier kan också tillhandahållas av 8-serien. Särskild utvärdering av mekaniska och elektriska aspekter och programvarans funktionalitet måste göras. Vanligtvis finns det alternativ för fullständiga eftermonteringar respektive byten samt för gradientövergångar för eftermontering, med blandad drift av LJU mobila styrsystem i olika serier. Samtidigt kan eftermontering av mobila kontroller av annat ursprung vara ett alternativ. En verifiering på fullständig systemnivå är dock mer än nödvändig, eftersom många föråldrade andra kontroller har en reducerad funktionalitet och teknisk kapacitet. Den livsmiljö där de mobila kontrollerna styrs avgör i sin tur eftermonteringsförfrågningarna.
Eftermontering av våra egna TRIACS eller Mobile Controls kräver bara en tydlig installationsreferens för att starta en verifiering. För installationer med mobila styrenheter av annat ursprung är omfattande information om originalutrustning, system och realiserade funktioner obligatorisk för att verifiera eftermonteringsalternativ. Designmodulariteten och mångsidigheten hos våra kontroller öppnar dock en god chans. Det planerade eftermonteringsförfarandet definierar alla ytterligare steg och upplägg av åtgärder som ska tillämpas.
FAQs
Vanliga frågor
Vad är typiska eftermonteringssituationer?
Ett scenario är installationer som körs på styrteknik som är föråldrad när det gäller nya installationer, men som fortfarande gör jobbet bra i den installerade basen. Här är eftermonteringsbegäran vanligtvis ersättning med komponenter som är producerbara och kontinuerlig producerbarhet i ytterligare ett antal år, vilket bara ger samma funktionalitet i applikationen. I enkla fall är funktionalitet, gränssnitt etc. kända. Komplexiteten ökar när det gäller eftermontering av komponenter från tredje part, dvs när den ursprungliga tillverkaren är i konkurs eller inte servar sina komponenter längre. Med matchande expertis inom kontroller och applikationer är det fortfarande inte nödvändigtvis en kraschsituation.
En annan eftermonteringssituation uppstår när funktionaliteten ska uppgraderas samtidigt som större delen av installationen behålls eller om viktiga element som t.ex. ett dataöverföringssystem måste bytas ut av någon anledning.
Vad är en typisk eftermonteringsprocess?
Det börjar alltid med att analysera den installerade basen med avseende på funktionalitet, driftsparametrar, operatörsupplevelse och liknande. Baserat på de utvärderade kraven börjar valet av eftermonteringsalternativ. Om en eftermonteringslösning ställs in ställs vanligtvis ett verifieringsprov upp och testas helst i den installation som körs. Om eftermonteringen utvärderas kan produktionen starta. Genvägar kan vara möjliga om installationen är exakt känd, men när det gäller eftermontering av komponenter från tredje part rekommenderas det.
Komponenter för eftermontering kan i efterhand tillämpas med olika tillvägagångssätt, utbyte på begäran, eftermontering av defekta komponenter, gradvis förnyelse, eftermontering vid planerad bearbetning eller storskalig ombyggnad, dvs. under en produktionsbroms. Vid mer komplexa eftermonteringar kan det till och med vara nödvändigt att köra gamla och nya eftermonteringslösningar parallellt, dvs. när ett dataöverföringssystem ska bytas ut med tiden, men mobila kontroller ska inte eftermonteras i ett enda steg. Blandade operationer av gamla och nya eftermontering av mobila kontroller i ett system är ganska vanligt eftersom kalendrar eller budgetar gör det obligatoriskt.